Izložba umjetničkih djela iz zbirke Marijana Hanžekovića

ODJEL ZA KULTUROLOGIJU INICIJATOR I SUORGANIZATOR IZLOŽBE IZ ZBIRKE MARIJANA HANŽEKOVIĆA U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Na inicijativu Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Muzej likovnih umjetnosti, uz pokroviteljstvo grada Zagreba, Osijeka i Osječko baranjske županije organizira veliku, reprezentativnu izložbu umjetničkih djela iz zbirke odvjetnika Marijana Hanžekovića. Svečano otvaranje izložbe upriličit će se na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja u 19 sati, a izložba će biti otvorena do konca kolovoza.
Svojim opsegom impozantna, ova izuzetna zbirka umjetnina, koja broji oko tisuću slika, stotinjak grafika i četrdesetak skulptura, sadrži gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena hrvatske umjetnosti s kraja 19. i iz 20. stoljeća, poput Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Csikosa Sesije, Emanuela Vidovića, Marijana Trepšea, Milivoja Uzelca, Vilka Gecana, Ljube Babića, Omera Mujadžića, Krste Hegedušića, Miljenka Stančića, Vanje Radauša, Koste Angelija Radovanija, Julija Knifera i brojnih drugih umjetnika. Neka od djela iz ove zbirke vrhunski su primjeri umjetničkih opusa, nezaobilazna prilikom organizacije velikih retrospektivnih izložbi.

Prigode susreta s djelima koja su pohranjena u privatnim prostorima iznimne su i rijetke – prilika je to, za brojne ljubitelje umjetnina, da se upoznaju s rijetko dostupnom likovnom baštinom. Nastojanju da se dobra privatnih kolekcija – a ona su dopuna našim ponajboljim muzejima – podastru oku javnosti i integriraju u opću povijesnu sliku hrvatske umjetnosti, pridružuje se izložba odabranih djela iz zbirke Marijana Hanžekovića.
Prema izboru i postavu autora izložbe Igora Zidića, na izložbi Zbirka Hanžeković u Muzeju likovnih umjetnosti zastupljeno je 79 autora i 95 umjetničkih djela, od toga 78 slika i 17 skulptura. Igor Zidić je i autorom iscrpnog i studioznog predgovora u opsežnom izložbenom katalogu.
Zbirka Hanžeković ima svoj kontinuitet u tri generacije kolekcionara iz ugledne obitelji Hanžeković – djeda, oca i sina. Poznato je, kako je djed Marijana Hanžekovića, dr. Marijan Hanžeković, bio kolekcionar, ali i prijatelj i mecena hrvatskim umjetnicima moderne – Maksimilijanu Vanki, Tomislavu Krizmanu, Vladimiru Beciću i Korneliju Tomljenoviću – te kako je obiteljska tradicija mecenatstva i njegovanja kulture življenja uz umjetnost u obitelji Hanžeković ostala neprekinuta sve do danas. Prvotna je, „djedovska“ obiteljska zbirka, međutim, po njegovoj smrti razdijeljena i praktički rasformirana, i od nje su ostali tek ostaci, koje je otkupio unuk Marijan Hanžeković, nastojeći rekonstruirati barem jedan njezin dio.
U svijet umjetnosti, osobito slikarstva, Marijan Hanžeković ušao je sedamdesetih godina kroz druženja u radionici i galeriji Schira u Preradovićevoj ulici. Kolekcionarstvom se bavi od 1977, kupivši prvu sliku u Ede Murtića. Umjetnine iz svoje zbirke redovito posuđuje za retrospektivne i druge važne izložbe mnogim hrvatskim muzejima i galerijama. Manji dio zbirke izlagao je 2011./2012. u Zagrebu, u Studiju MG Josip Račić i u Rovinju. Godine 2016. Zbirku predstavlja u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu i sada, u proljeće 2017. u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Odjel za kulturologiju inicirao je i sudjelovao u ovom prvorazrednom kulturnom događaju, ne samo za grad Osijek već i šire. Posebnu zahvalu upućujemo gospodinu Marijanu Hanžekoviću koji je na našu zamolbu velikodušno pristao darovati gradu Osijeku blago iz svoje umjetničke riznice.

Iz predgovora autora izložbe Igora Zidića u katalogu izložbe:
Kako sam se odlučio prihvatiti prezentaciju Hanžekovićeve zbirke u Osijeku? Nije me toj zadaći privukla činjenica da su prethodno priređene različite izložbe različitih fragmenata zbirke, nego spoznaja da su – s nekih razloga – one imale unaprijed determinirane redukcijske naznake, ostavljajući budućim istraživačima još i te koliko prostora. I nakon svih tih izložbi, ostalo je mjesta i za novu prezentaciju, ako je protegnemo – s puno dobrih argumenata – na razdoblje završnih godina XIX, cijelog XX. i prvih godina XXI. stoljeća. U zbirci je dosad prikupljen raznovrstan materijal, s mnogim prvorazrednim djelima iz toga razdoblja i naš bi kritički izbor, u većem prostoru, zacijelo okupio i oko 120 slika i do 25 skulptura. Raspoloživi prostor uglednog Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku omogućuje nam da pokažemo do 70-ak slika i 20-ak skulptura. Nešto će od reduciranoga biti zabilježeno barem u katalogu, jer je to jedinstvena prilika da se zbirka prikaže u realnijem opsegu, ali – što je još važnije – i u povijesnome rasponu hrvatske umjetnosti od 1880-ih do 2016. godine.
(Preuzeto s Web stranice Muzeja likovnih umjetnosti)