Izložba KarikARTura

IMG_7171

Izložba djela osječkih karikaturista „karikARTura“ 26. veljače 2016. u Galeriji Waldinger i 2. ožujka 2016. na Odjelu za kulturologiju

 

Zanimljivu izložbu pod nazivom „karikARTura“, koja je otvorena 26. veljače 2016. godine u Galeriji Waldinger u Tvrđi, praktično su izveli studenti Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a bila je iznimno uspješna, posjećena i medijski popraćena. Izložbu „karikARTuura“, pod mentorstvom doc. art. Anđelka Mrkonjića i asistenta Tomislava Levaka, osmislio je i proveo jedan dio studenata 2. godine diplomskog studija, smjera Kulturalni menadžment, u akademskoj 2015. / 2016., kao završni praktični rad u okviru obvezne stručne radionice Menadžment muzeja i izložbi.

U okviru te izložbe prvi put u novijoj povijesti okupljeni su najznačajniji i najnagrađivaniji osječki karikaturisti – Miroslav Gerenčer, Miodrag Vladetić, Krunoslav Sili, Ratko Žaja, Roko Idžojtić i pokojni Tomislav Dušanić – te je javnosti predstavljeno više od 60 njihovih crtanih uradaka i skulptura, u svrhu „oživljavanja“ osječke karikature i upozoravanja na njezin kulturološki aspekt. O izložbi, karikaturistima i karikaturi govorili su Ljerka Hedl, v. d. ravnateljice Gradskih galerija Osijek, Andrijana Katava u ime organizacijskog tima, doc. art. Anđelko Mrkonjić u ime Odjela za kulturologiju i osječki dogradonačelnik Vladimir Ham. „Sa žaljenjem mogu reći da je karikatura, koja je nekada bila jedna od glavnih kritičkih oštrica, netragom nestala iz novina kao svog prirodnog okruženja“, kazao je doc. art. Mrkonjić. Tijekom otvorenja izložbe, Dario Brkić, mladi osječki student treće godine Umjetničke akademije  u Osijeku izrađivao je karikature posjetitelja.

Kao drugi dio toga projekta izložba “karikARTura” je, u reduciranom izdanju, 2. ožujka 2016. godine preseljena i postavljena na 1. kat zgrade Odjela za kulturologiju gdje ostaje do 24. ožujka 2016 godine. Tim povodom su osječki karikaturisti posjetili Odjel i u sklopu kolegija Medijska umjetnost (nositelj doc. dr. sc. Vladimir Rismondo, asistent Tomislav Levak), nakon uvodnog predavanja doc. dr. sc. Rismonda o karikaturi, imali izlaganje i razgovor sa studentima o karikaturi kao mediju i o svojem radu. Njihovo gostovanje izazvalo je velik interes studenata, a na kraju su, kao i organizatori, zaslužili veliki pljesak.