Hrvatsko kazalište između teorije i prakse – teatrologinja s iskustvom

Hrvatsko kazalište između teorije i prakse – teatrologinja s iskustvomHrvatsko kazalište između teorije i prakse – teatrologinja s iskustvom

Iz iskustva teatrologinje i intendantice središnjega nacionalnog kazališta, Ana Lederer u predavanju će analizirati status suvremenoga kazališta u hrvatskom društvu i medijima te u kontekstu kulturnih politika i zakonodavstva. Otvorit će i sljedeće aktualne teme: kakav je identitet nacionalnoga kazališta danas i kakve su moguće njegove buduće projekcije u suvremenom političkom i društvenom kontekstu? Kakav je utjecaj medijske slike na kazalište i publiku te utječe li uopće kazališna kritika na publiku i kazališne praktičare? Koliko su suvremena menadžmentska i marketinška znanja integrirana u našu kazališnu praksu? Na posljetku, što joj je iskustvo teatrologinje značilo u neposrednoj kazališnoj praksi, i obratno – kako osobno iskustvo kazališne prakse utječe na teatrološku interpretaciju te kakva nam je teatrologija i kazalište potrebno danas u Hrvatskoj i u europskom kontekstu?

Teatrologinja dr. sc. Ana Lederer, danas viša znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, bila je osam godina intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu (2005.– 2013). Objavila je velik broj radova o suvremenoj drami i kazalištu, pisala scenarije za obrazovni program HRT-a, organizirala teatrološke znanstvene skupove, uređivala časopis Kazalište, Biblioteku ITD u Znanju i niz drugih izdanja. Objavila je pet autorskih knjiga, od kojih su tri nagrađene: Ivan Raos (Godišnja državna nagrada za znanost 1999.), Redatelj Tito Strozzi (Nagrada “Petar Brečić” 2003.) i Vrijeme osobne povijesti (Nagrada Matice hrvatske “A.G. Matoš” za kritiku i esej 2005). U suautorstvu s Martinom Petranović i Ivanom Bakal, za izložbu 100 godina scenografije i kostimografije u Hrvatskoj dobila je 2010. godišnju Nagradu ULUPUH-a.