Pisci u gostima: Tomislav Zajec

 

Suvremeni hrvatski pjesnik, prozaist, dramski pisac, autor filmskih scenarija te docent na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti TOMISLAV ZAJEC bio je gostom tribine Kreativno pismo na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u utorak 24. listopada 2017. u 10 sati (predavaonica br. 3, drugi kat). Studente Odjela za kulturologiju upoznao je ponajprije sa svojom knjigom koja je svojevrsni priručnik za pisanje dramskog teksta. No, studenti su iz prve ruke doznali kako Tomislav Zajec stvara i poetske i prozne tekstove; kako bira teme; je li za pisanje presudniji talent ili predani rad; što su kvalitete, a što nedostaci profesorskoga posla na Akademiji; može li se naučiti (kreativno) pisati i stvarati i prema kojim pravilima; je li mu draži rad za kazalište ili film i televiziju… Odjel za kulturologiju ugostio je Tomislava Zajeca u okviru kolegija Uvod u kreativno pisanje, Kreativno pisanje i Popularna televizija koji se izvode na studiju te kao najavu i uvod u novi interdisciplinarni diplomski sveučilišni studij Kreativno pismo koji bi trebao krenuti od sljedeće akademske godine.

 

Tomislav Zajec (Zagreb, 1972.) objavio je četiri zbirke poezije te četiri romana. Autor je devet originalnih dramskih tekstova, a drame su mu izvođene u Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, Ljubljani, Sarajevu, Novom Sadu, Glasgowu, Bradfordu, Norwichu, Bukureštu, Braili  i Ipswichu.

Peterostruki je dobitnik državne nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ Ministarstva kulture RH; za dramu Atentatori nagradu je primio 2000. godine, 2007. godine nagrađen je za dramu Dorothy Gale, 2009. godine za dramu Spašeni, a 2012. godine za dramu Trebalo bi prošetati psa. Uz to, za svoj je književni i dramaturški rad dobio i više drugih nagrada i priznanja.

Uvršten je u nekoliko pregleda hrvatske književnosti i antologija, a dramski tekstovi prevedeni su mu na engleski, mađarski, poljski, slovenski, njemački i ruski jezik.

Autor je priručnika za dramsko pisanje Pravila igre; od prve ideje do prvog dramskog teksta (2012) prve takve knjige napisane na hrvatskom jeziku.