Phonogram Acting Like a Child

 

Odjel za kulturologiju početak akademske godine 2015./2016. obilježio je otvorenjem izložbe koncertnih plakata te plakata za glazbene slušaonice nastalih suradnjom udruga Phonogram i Acting Like a Child. Plakati su nastali tijekom 2014. i 2015. godine, najavljujući zbivanja na osječkoj alternativnoj glazbenoj sceni.

 

Phonogram je inicijativa koja okuplja glazbene entuzijaste čiji je cilj osvježiti i prodrmati osječku glazbenu scenu, kako se članovi kolektiva sami predstavljaju – koncerte i slušaonice počinje organizirati u travnju 2014. Od tada su organizirali više od dvadeset koncerta, na kojima je nastupilo više od četrdeset domaćih i inozemnih izvođača. Članovi Phonograma su: Nikola Penić, Darko Bošnjak, Dunja Rakarić, Dino Popović, Nino Popović i Silvestar Bistrović.

 

Acting Like a Child osječkoj umjetničkoj sceni od 2012. doprinosi promoviranjem ulične umjetnosti (street art), organiziranjem izložbi, radionica, oslikavanjem murala na javnim površinama, sudjelovanjem na festivalima, te oblikovanjem vizualnih identiteta i dizajnom. Članovi udruge su se tijekom godina mijenjali, a sadašnja postava uključuje lokalne umjetnike: Quik Sikstin, Rebus, Crosk, Moš Mislit i Smao Mao.

 

Suradnja udruga Phonogram i Acting Like a Child na likovnom oblikovanju plakata počela je prilikom organiziranja koncerta bendova Gone Bald i Berlusconi, koji je održan u svibnju 2014.

 

Kao aktivni sudionici osječke nezavisne scene, udruge Phonogram i Acting Like a Child kontinuirano pridonose živosti i dinamici nezavisne kulture i kulture mladih u Osijeku. Izložba predstavlja presjek njihova zajedničkog rada: bilježi pregled aktualnih zbivanja, te okuplja na jednome mjestu pregled produkcije plakata, kao popratnoga dijela njihovih aktivnosti.

 

Autor svih izloženih plakata je Jasmin Mišković (Smao Mao), diplomant Umjetničke akademije u Osijeku te dobitnik dviju nagrada: Nagrade Akademije za najboljeg studenta grafike 2013./2014. i Dekanove nagrade 2014. Osim grafikom, bavi se grafičkim dizajnom i uličnom umjetnošću. Jedan je od osnivača udruge Acting Like a Child.

 

Plakate za Phonogramove koncerte i slušaonice dizajnira digitalno ili ih izrađuje ručno te ih potom skenira i dovršava u digitalnoj obradi. U izradi plakata koristi i kombinira različite tehnike i medije, poput kolaža, šablona, markera, flomastera, akrilnih boja, skeniranih uzoraka.